A női szexualitásban egyszerre vannak jelen a…

2023 aug 04

A szexualitás és a párkapcsolatok: Tények, tévhitek és megoldások

 

Szinte minden párkapcsolati tanácsadáson és női programban előkerülnek a szexualitás zavarai, téveszméi, hibásan levont következtetései és ezekből eredő, lehangoló következményei. Nőkről beszélek, mert női oldalról közelítek, de a férfiak szexualitása, szexuális hozzáállása is segítségért kiállt. Szexualitás, szexuális élet, mi is ez? Ebben a blogbejegyzésben a szexualitás témakörét járom körbe.

 

Szexualitás és társadalmi normák: Milyen kihívásokat rejtenek a múltból hozott korlátok és a jelen „túlzó” szabadossága?

 

A szexualitás és a párkapcsolatok kérdése olyan összetett és sokrétű terület, ami mindenki életében fontos szerepet játszik, mégis gyakran tabutéma marad. Különösen a nők esetében gyakran nehézkes az ilyen témákra nyíltan és konstruktívan reflektálni. Ráadásul nem elég ebben a zűrzavarban eligazodni, még azzal is szembe kell néznünk, hogy ha bármi „javítandót” felhozunk a társunknak, azzal megbántjuk őt. Mert valljuk be őszintén: Ki szeret negatív visszajelzést kapni a leg intimebb tevékenységünkkel kapcsolatban? Aztán ebben a botladozásban kialakul egy rendszer, amely tele van hitek és tévhitekkel.

 

Tévhitek és problémák: A pornó és a valóság közötti szakadék

 

Tudnunk kell: a szexualitás nem egyenlő a szexuális élettel, sokkal több annál. Minden párkapcsolati tanácsadás és női program során előkerülnek a szexualitással kapcsolatos kérdések, problémák és tévhitek. A pornográfia által közvetített képek és elképzelések torzítják a valóságot, és nehezítik az egészséges szexuális kapcsolat kialakítását. Az ilyen tévhitek és elvárások alapján sok nő küzd azzal, hogy hogyan kellene viselkednie az ágyban vagy hogyan kellene kielégítenie a partnerét. Természetesen a férfiaknál is kialakul egy „forgatókönyv” a pornó hatására, így mindkét fél értetlenül áll a helyzet előtt, amikor az intim kapcsolódásaikat mélyíteni szeretnék, de nem tudnak közelebb kerülni egymáshoz. Mi állhat ennek hátterében?

 

Önismeret és tudatosság: Az egészséges szexualitás alapjai

 

Az önismeret és a tudatosság hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet. Mindannyian azt hisszük, vagy legalábbis azt akarjuk hinni, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk, és hát jó szeretői vagyunk a társunknak. Mihez képest? Mihez hasonlítjuk a teljesítményünket? Hogyan mérjük azt?  Az a tapasztalatom, hogy amíg nem kezdünk el önismereti úton magunkra figyelni, addig azt sem tudjuk pontosan, hogy mi a jó nekünk, mert nem vagyunk kapcsolatban a testünkkel és a saját vágyainkkal. Sok nő soha nem vizsgálta meg a saját testét szexuális értelemben. Hol vannak az erogén zónái, hogyan reagál a teste az érintésre, hogyan tekint a testrészeire, szereti, vagy nem szereti azokat? Milyen szexuális vágyai vannak? Szabad-e kimondani, megélni azokat? Így könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a partner elvárásainak próbálunk megfelelni, ahelyett, hogy saját igényeinkre és vágyainkra figyelnénk.

 

Az egészséges kapcsolat alapjai: Kommunikáció és elfogadás

 

Nőkről beszélek, mert nő vagyok és ez egy női oldal, de a férfiak szexualitása és hozzáállása ugyanúgy fontos tényező a párkapcsolatokban, és a nyílt és őszinte kommunikáció hiánya, valamint a tabuk által körülölelt témák megnehezítik az egészséges kapcsolat kialakítását és fenntartását mindkét fél számára. Fontos felismerni, hogy a szexualitásnak és a párkapcsolatoknak nincs egy univerzális receptje vagy útmutatója. Mindannyiunknak saját egyedi igényei és vágyai vannak, és az egészséges szexuális kapcsolat kialakítása az önismereten, a kommunikáción és a kölcsönös tiszteleten alapul.

Csak akkor lehetünk boldogok és kielégültek a párkapcsolatunkban, ha képesek vagyunk nyíltan beszélni a szexualitásról, megosztani az igényeinket és elfogadni a partnerünk igényeit is. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha az önismereti úton haladva eljutunk az önbecsülés bizonyos fokához, ahol már megengedjük magunknak, hogy közelebb kerüljünk magunkhoz, a testünkhöz, a szexualitásunkhoz, és ebben a folyamatban egyre jobban megismerjük magunkat, a működésünket. Ez egy folyamat, amihez idő, elköteleződés és kíváncsiság szükséges, és a végeredmény minden kétséget kizáróan megéri a befektetett energiát. 

Az egészséges szexualitás életre gyakorolt hatásai: Fizikai egészség és emocionális jólét

Láthatjuk és saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a szexualitással – bár azt hisszük, hogy alap és jól boldogulunk – igencsak hadilábon állunk. Mivel a szexualitással kapcsolatos problémák elsősorban a párkapcsolatokban jelennek meg, így  leszűkítjük azt a kapcsolat területére, vagyis úgy hisszük, hogy csak két ember között van jelentősége. Tudnunk kell, hogy a szexualitásnak nem csak a párkapcsolatra nézve van súlya, hanem komplex hatásai vannak az egyén életminőségére és jólétére, és az egészséges szexuális élet hozzájárul az általános jólléthez és boldogsághoz. Igen, egyedül is! 

Végezetül: Ne csüggedj, ha úgy érzed, hogy „ebben sem vagyok elég jó, tanulnom kell erről is.” A tanulás jó, az önmagunkról való tanulás meg előfeltétele a kiegyensúlyozott, boldog életnek. Addig is engedd meg magadnak, hogy mindenféle minősítés nélkül csak nő legyél. Engedd meg magadnak, hogy felszabadulj a korlátok alól, és fedezd fel a belső női erődet és szépségedet. Ne hagyd, hogy a saját, vagy a külső elvárások meghatározzák, hogy milyennek kell lenned. Legyél önmagad, a legcsodálatosabb és legnőiesebb változatodban, ami éppen vagy. És emlékezz, hogy minden érzés, amit a nőiességeddel, ezen belül a szexualitásoddal kapcsolatban érzel, értékes és érvényes. Legyen az bármilyen formában is, te vagy az, a tieid, te tudsz szembenézni velük, te tudod alakítani, és ez a legfontosabb.

Szeretettel, Kinga

Nézd meg az ehhez kapcsolódó szolgáltatásaimat

Amennyiben nem tudod, hogy merre indulj el, és úgy érzed jól jönnének egy párkapcsolati tanácsadó útmutatásai, vagy szívesen részt vennél női csoportokban, ahol a női létet kutatjuk, kattints bátran. 

© 2023 Minden jog fenntartva!